Erdélyi és csángó költészet

 

Bevezető

   Amikor 1996-ban bekapcsolódtam a Magyar Elektronikus Könyvtár építésébe, azt vállaltam, hogy - afféle segédportásként - a ma élő írókat az Internetre terelem. Sokat hangoztattam: akkor leszek elégedett, ha  annyit elérek, hogy az ezredfordulóra az élő magyar irodalom legalább jelképesen a MEK polcaira kerül. Az se baj, ha egy költőtől csak öt-tíz vers, egy írótól csupán néhány novella.  Különösen fontosnak találom, hogy az olvasók megismerkedhessenek azzal a magyar irodalommal, amelyik a határokon túl keletkezik. Sajnos a mai könyvkiadás, de főleg a könyvterjesztés igen csekély esélyt ad erre. Pedig hihetetlen értékek, egy egész kincsestár veszik így el az életünkből.
   A sors keze, hogy a világhálón találkoztam Cseke Gábor költővel a Romániai Magyar Szó szerkesztőjével, aki elképesztő szeretettel és munkabírással maga gépeli be a MEK számára a romániai magyar költők verseit. Úgy gondoltuk, sok embernek szerzünk örömöt azzal, ha elindítjuk a romániai magyar költészet önálló oldalát. (Ragaszkodtam ahhoz, hogy a gyűjteménybe Gábor versei is bekerüljenek.)
   Mindazok számára, akik kíváncsiak a gyarapodásra, egy hírlevelet is indítunk. Ebben semmi mást nem jelzünk, csak azt, ha  újdonság jelenik meg ebben a gyűjteményben. Az EMK- hírlevél (erdélyi magyar költők)  megrendelőjébe csak annyit kell beírni, hogy "subs.EMK". 

Andrassew Iván